Flexen met Lucho

Vrijheid en ruimte in de flexpool van de kinderopvang

Zeg je eigenzinnig? Dan bel je pedagogisch medewerker Lucho Huisman. Hij gedijt het beste in een omgeving met veel reuring, en staat het liefst elke dag op een andere locatie met een nieuwe groep kinderen. Gelukkig kan dat vanuit de flexpool bij Quadrant. Wij spraken Lucho over zijn ervaring op onze werkvloer.

Meer dan kinderen begeleiden

Elke dag dezelfde routine: dat is niet voor Lucho weggelegd. Hij vertelt: “Het liefst werk ik in een dynamische omgeving. Daarom past het flexwerken zo goed bij mij: elke keer weer andere kinderen, andere gezichten. Op dit moment sta ik op een grote groep. Daar begeleid ik de kinderen én denk ik mee over een duidelijke werkvorm voor andere invalkrachten. Loopt de groep weer op rolletjes? Dan ga ik door naar de volgende locatie.” 

Lucho Huisman

• Werkt het liefst: elke dag met een andere groep.
• Noemt zichzelf: anders dan anderen.
• Belangrijkste tip: Begin bij jezelf, wees jezelf.
• Mooiste inzicht: kinderen zijn onze spiegel.

Frisse ideeën

“Bij Quadrant hebben we allemaal een opvoedingsrol en iedereen vult die vanuit diens eigen referentiekader in. Daar is ook ruimte voor. Zo kies ik ervoor om de kinderen vooral zelf te laten ontdekken en ze keuzes te geven: democratisch bepalen wie de tafel vandaag schoonmaakt. Ik geef de kinderen ruimte en grenzen tegelijkertijd. Daarin voel ik me vrij om de dag vorm te geven zoals ik dat graag doe.” 

 En de waardering krijgt hij dubbel en dwars terug. “Als ik van de organisatie hoor dat kinderen naar mij vragen, dan geeft dat veel energie. Daarbij merk ik dat er wordt geluisterd naar mijn mening en krijg ik altijd support als ik een nieuw idee opper.” 

Gaan en staan waar je wilt

“Werken in een flexpool geeft veel vrijheid. In samenspraak met Quadrant bepaal je hoeveel uren je werkt. Zo sluit het flexwerk altijd perfect aan bij je privéleven. Mijn collega’s denken altijd met me mee en geven me het gevoel dat ik kan gaan en staan waar ik wil. Zo had ik reisplannen, die ik door de flexibiliteit kon waarmaken.” 

Lucho heeft ook een goede band met de medewerkers op het hoofdkantoor. “Ik heb bar weinig met digitale middelen. Gelukkig mag ik bij het hoofdkantoor gewoon binnenlopen en maakt iedereen tijd voor me. Zo is het probleem altijd snel opgelost.”  

Blijf dicht bij jezelf

Op de kinderopvang voelt Lucho zich in zijn nopjes: hij kan zichzelf zijn en stopt zijn creativiteit en zijn hart voor kinderen in het werk als pedagogisch medewerker. Daarin zit dan ook zijn belangrijkste advies voor andere flexwerkers: “Er is genoeg beleid om op terug te vallen. Een handvat, voor als je het even niet weet. Maar op nummer één staat dat je altijd dicht bij jezelf blijft, daar is er tenslotte maar een van.” 

Past flexibel werken bij jou?

Solliciteer dan op een functie in onze flexpool.